A sex ed exam — for adults

D.C. is introducing standardized tests about s-e-x in public schools. Can you pass our version for grown-ups?

Topics: Sex, Sex Education,

A sex ed exam -- for adults(Credit: iStockphoto/alexskopje)

Last week, news broke that Washington, D.C., will require kids in public schools to complete a standardized sex ed test — the first of its kind in the nation. The announcement sparked controversy, per the usual, as well as bad jokes about “extra credit requirements.” Meanwhile, I was left wondering in all seriousness how many adults could actually pass just such an exam.

So, I decided to call upon some experts in the fields of sex research and education to help devise a multiple-choice exam for grown-ups, one that incorporates the key knowledge they find most lacking in the real world — but without being a total snooze. After all, you’re busy adults, and some of you no doubt find it difficult enough to make time for actual sex. I hope this will be less a realization of your lingering college exam nightmares than a fun challenge and, by gosh, a learning experience.

Before we begin, allow me to introduce you to my co-quizmistress, Debby Herbenick. She’s a sex educator at the Kinsey Institute and associate director of the Center for Sexual Health Promotion, and she was generous enough to let me pilfer questions from her books “Because It Feels Good” and the upcoming “Read My Lips: A Complete Guide to the Vagina and Vulva.” Carol Queen, Good Vibrations’ staff sexologist, and Heather Corinna, creator of the teen sex advice website Scarleteen, also offered some input from the sex-ed trenches. Thank you’s all around.

Now, (stylus) pencils out!

1) A paraphilia is:

a. A fetish for parachuting
b. An incurable sexually transmitted infection
c. A clinical category of sexual disorders
d. A word I just made up to sound smart

2) Abstinence-only education:

a. Delays first intercourse
b. Reduces rates of teen pregnancy
c. Reduces rates of STIs
d. All of the above
e. None of the above — and yet Congress has spent over $1.5 billion on it

3) What is the average duration of heterosexual intercourse?

a. Less than a minute
b. 13 minutes
c. 8 minutes
d. 25 minutes

4) Roughly how many women can orgasm from vaginal penetration alone?



a. 10 percent
b. 20 percent
c. 60 percent
d. All of them, they just haven’t met Mr. Right

5) Non-human animals have been observed doing all of the following EXCEPT:

a. Group sex
b. Same-sex sexual behavior
c. Making dildo-like objects
d. Oral sex
e. “Except” nothing — they’ve done all of the above and then some. Uncivilized animals.

6) What infection is NOT included in most STI screenings?

a. Chlamydia
b. Gonorrhea
c. Herpes
d. HIV

7) How many men have faked orgasm?

a. 10 percent
b. 25 percent
c. 40 percent
d. None — dudes can’t fake it and don’t have to

8) A woman may experience orgasm as a result of sensory information from which of the following nerves:

a. Pudendal nerve
b. Pelvic nerve
c. Hypogastric nerve
d. Vagus nerve
e. All of the above

9) Which is generally the most pleasure-prone part of a man’s penis?

a. The underside of the glans
b. The top side of the penile shaft
c. The head
d. It’s all the same

10) Which of the following is true about marital satisfaction?

a. It generally decreases after you have a baby together
b. It all goes to hell after the baby’s born
c. It is usually not affected after a couple has a baby together

11) What percent of married adults are largely satisfied with their sexual partner?

a. 54 percent
b. 64 percent
c. 94 percent
d. 0 percent. Married couples don’t have sex

12) Which of the following can reduce the effectiveness of oral contraceptives?

a. Female orgasms
b. Antibiotics
c. Antidepressants
d. All of the above

13) Stop reading, Mom. Approximately what percent of heterosexual women and men in the U.S. have had anal sex?

a. 10 percent
b. 15 percent
c. Trick question! Only gay men have anal sex
d. 25 percent

14) How long does it usually take for symptoms of HIV to appear?

a. Two weeks
b. Six months
c. Two years
d. Over a decade

15) How many women and men feel preoccupied with their sexual performance?

a. 5 percent of women, 10 percent of men
b. 15 percent of women, 15 percent of men
c. 30 percent of women, 50 percent of men
d. 0 percent of women (all they have to do is lie there), 0 percent of men (what’s there to worry about?)

16) A person who has oral herpes (cold sores) can pass the herpes virus to a partner while performing oral sex on them.

a. True
b. False

17) Among young, healthy men who have difficulties getting or keeping an erection, the cause is most often related to:

a. Erectile dysfunction
b. Performance anxiety
c. Peyronie’s disease
d. Phimosis

18) Approximately what percent of couples have experienced sexual problems?

a. 10 to 20 percent
b. 32 to 40 percent
c. 57 to 70 percent
d. 78 to 95 percent

19) Which of the following lubricants can be used safely with latex condoms:

a. Silicone-based lubricants
b. Water-based lubricants
c. Oil-based lubricants
d. All of the above
e. A and B only

20) How many U.S. states grant same-sex marriage licenses?

a. 6
b. 4
c. 10
d. None

21) What is a “gender identity”?

a. It dictates whom a person is sexually attracted to
b. It is a person’s inner sense of maleness and/or femaleness
c. It is your biological sex
d. All of the above

22) Roughly how many men and women have never masturbated?

a. 2 percent of men and 25 percent of women
b. 10 percent of men and 20 percent of women
c. 1 percent of men and 15 percent of women
d. 5 percent of men and 11 percent of women

23) Which is the fastest-growing group of people with HIV in the U.S.?

a. Homosexuals
b. Men who have sex with men
c. African-American women
d. Gay Caucasian men

24) What is the most-visited porn site on the Internet?

a. LiveJasmin.com
b. YouPorn.com
c. XTube.com
d. Spankwire.com

25) Which acts as an abortifacient?

a. Plan B
b. RU-486
c. IUDs
d. All of the above

26) The HPV vaccine can reduce the risk of:

a. Genital warts
b. Cervical cancer
c. Anal cancer
d. All of the above

27) A woman’s virginity can be proven by:

a. An intact hymen
b. Bleeding during first intercourse
c. Both A and B
d. Nothing — it can’t be proven with physical evidence

Pencils down! Now, for the answer key:

1) c; 2) e; 3) c; 4) b; 5) e; 6) c; 7) b; 8) e; 9) a; 10) a; 11) c; 12) b; 13) a; 14) d; 15) c; 16) a; 17) b; 18) d; 19) e; 20) a; 21) b; 22) d; 23) c; 24) a; 25) b; 26) d; 27) d

If you scored between:

18 and 27, you go to the head of the class. Email me and I just might send you a Certificate of Sexual Proficiency.

8 and 17, you’re probably Canadian.

Zero and seven, you likely landed on this page by Googling “free porn” — sorry to disappoint. (See: The answers to Question 24 above.)

Tracy Clark-Flory

Tracy Clark-Flory is a staff writer at Salon. Follow @tracyclarkflory on Twitter and Facebook.

More Related Stories

Featured Slide Shows

  • Share on Twitter
  • Share on Facebook
  • 1 of 11
  • Close
  • Fullscreen
  • Thumbnails

    Ten spectacular graphic novels from 2014

    Beautiful Darkness by Fabien Vehlmann & Kerascoët
    Kerascoët's lovely, delicate pen-and-watercolor art -- all intricate botanicals, big eyes and flowing hair -- gives this fairy story a deceptively pretty finish. You find out quickly, however, that these are the heartless and heedless fairies of folk legend, not the sentimental sprites beloved by the Victorians and Disney fans. A host of tiny hominid creatures must learn to survive in the forest after fleeing their former home -- a little girl who lies dead in the woods. The main character, Aurora, tries to organize the group into a community, but most of her cohort is too capricious, lazy and selfish to participate for long. There's no real moral to this story, which is refreshing in itself, beyond the perpetual lessons that life is hard and you have to be careful whom you trust. Never has ugly truth been given a prettier face.

    Ten spectacular graphic novels from 2014

    Climate Changed: A Personal Journey Through the Science by Philippe Squarzoni
    Squarzoni is a French cartoonist who makes nonfiction graphic novels about contemporary issues and politics. While finishing up a book about France under Jacques Chirac, he realized that when it came to environmental policy, he didn't know what he was talking about. "Climate Changed" is the result of his efforts to understand what has been happening to the planet, a striking combination of memoir and data that ruminates on a notoriously elusive, difficult and even imponderable subject. Panels of talking heads dispensing information (or Squarzoni discussing the issues with his partner) are juxtaposed with detailed and meticulous yet lyrical scenes from the author's childhood, the countryside where he takes a holiday and a visit to New York. He uses his own unreachable past as a way to grasp the imminent transformation of the Earth. The result is both enlightening and unexpectedly moving.

    Ten spectacular graphic novels from 2014

    Here by Richard McGuire
    A six-page version of this innovative work by a regular contributor to the New Yorker first appeared in RAW magazine 25 years ago. Each two-page spread depicts a single place, sometimes occupied by a corner of a room, over the course of 4 billion years. The oldest image is a blur of pink and purple gases; others depict hazmat-suited explorers from 300 years in the future. Inset images show the changing decor and inhabitants of the house throughout its existence: family photos, quarrels, kids in Halloween costumes, a woman reading a book, a cat walking across the floor. The cumulative effect is serene and ravishing, an intimation of the immensity of time and the wonder embodied in the humblest things.

    Ten spectacular graphic novels from 2014

    Kill My Mother by Jules Feiffer
    The legendary Pulitzer Prize-winning cartoonist delivers his debut graphic novel at 85, a deliriously over-the-top blend of classic movie noir and melodrama that roams from chiaroscuro Bay City to Hollywood to a USO gig in the Pacific theater of World War II. There's a burnt-out drunk of a private eye, but the story is soon commandeered by a multigenerational collection of ferocious women, including a mysterious chanteuse who never speaks, a radio comedy writer who makes a childhood friend the butt of a hit series and a ruthless dame intent on making her whiny coward of a husband into a star. There are disguises, musical numbers and plenty of gunfights, but the drawing is the main attraction. Nobody convey's bodies in motion more thrillingly than Feiffer, whether they're dancing, running or duking it out. The kid has promise.

    Ten spectacular graphic novels from 2014

    The Motherless Oven by Rob Davis
    This is a weird one, but in the nervy surreal way that word-playful novels like "A Clockwork Orange" or "Ulysses" are weird. The main character, a teenage schoolboy named Scarper Lee, lives in a world where it rains knives and people make their own parents, contraptions that can be anything from a tiny figurine stashable in a pocket to biomorphic boiler-like entities that seem to have escaped from Dr. Seuss' nightmares. Their homes are crammed with gadgets they call gods and instead of TV they watch a hulu-hoop-size wheel of repeating images that changes with the day of the week. They also know their own "death day," and Scarper's is coming up fast. Maybe that's why he runs off with the new girl at school, a real troublemaker, and the obscurely dysfunctional Castro, whose mother is a cageful of talking parakeets. A solid towline of teenage angst holds this manically inventive vision together, and proves that some graphic novels can rival the text-only kind at their own game.

    Ten spectacular graphic novels from 2014

    NOBROW 9: It's Oh So Quiet
    For each issue, the anthology magazine put out by this adventurous U.K.-based publisher of independent graphic design, illustration and comics gives 45 artists a four-color palette and a theme. In the ninth issue, the theme is silence, and the results are magnificent and full of surprises. The comics, each told in images only, range from atmospheric to trippy to jokey to melancholy to epic to creepy. But the two-page illustrations are even more powerful, even if it's not always easy to see how they pertain to the overall concept of silence. Well, except perhaps for the fact that so many of them left me utterly dumbstruck with visual delight.

    Ten spectacular graphic novels from 2014

    Over Easy by Mimi Pond
    When Pond was a broke art student in the 1970s, she took a job at a neighborhood breakfast spot in Oakland, a place with good food, splendid coffee and an endlessly entertaining crew of short-order cooks, waitresses, dishwashers and regular customers. This graphic memoir, influenced by the work of Pond's friend, Alison Bechdel, captures the funky ethos of the time, when hippies, punks and disco aficionados mingled in a Bay Area at the height of its eccentricity. The staff of the Imperial Cafe were forever swapping wisecracks and hopping in and out of each other's beds, which makes them more or less like every restaurant team in history. There's an intoxicating esprit de corps to a well-run everyday joint like the Imperial Cafe, and never has the delight in being part of it been more winningly portrayed.

    Ten spectacular graphic novels from 2014

    The Shadow Hero by Gene Luen Yang and Sonny Liew
    You don't have to be a superhero fan to be utterly charmed by Yang and Liew's revival of a little-known character created in the 1940s by the cartoonist Chu Hing. This version of the Green Turtle, however, is rich in characterization, comedy and luscious period detail from the Chinatown of "San Incendio" (a ringer for San Francisco). Hank, son of a mild-mannered grocer, would like to follow in his father's footsteps, but his restless mother (the book's best character and drawn with masterful nuance by Liew) has other ideas after her thrilling encounter with a superhero. Yang's story effortlessly folds pathos into humor without stooping to either slapstick or cheap "darkness." This is that rare tribute that far surpasses the thing it celebrates.

    Ten spectacular graphic novels from 2014

    Shoplifter by Michael Cho
    Corinna Park, former English major, works, unhappily, in a Toronto advertising agency. When the dissatisfaction of the past five years begins to oppress her, she lets off steam by pilfering magazines from a local convenience store. Cho's moody character study is as much about city life as it is about Corinna. He depicts her falling asleep in front of the TV in her condo, brooding on the subway, roaming the crowded streets after a budding romance goes awry. Like a great short story, this is a simple tale of a young woman figuring out how to get her life back, but if feels as if it contains so much of contemporary existence -- its comforts, its loneliness, its self-deceptions -- suspended in wintery amber.

    Ten spectacular graphic novels from 2014

    Through the Woods by Emily Carroll
    This collection of archetypal horror, fairy and ghost stories, all about young girls, comes lushly decked in Carroll's inky black, snowy white and blood-scarlet art. A young bride hears her predecessor's bones singing from under the floorboards, two friends make the mistake of pretending to summon the spirits of the dead, a family of orphaned siblings disappears one by one into the winter nights. Carroll's color-saturated images can be jagged, ornate and gruesome, but she also knows how to chill with absence, shadows and a single staring eye. Literary readers who cherish the work of Kelly Link or the late Angela Carter's collection, "The Bloody Chamber," will adore the violent beauty on these pages.

  • Recent Slide Shows

Comments

0 Comments

Comment Preview

Your name will appear as username ( settings | log out )

You may use these HTML tags and attributes: <a href=""> <b> <em> <strong> <i> <blockquote>